Evaluation of One Health Concept and Climate Change Awareness Among Cukurova University Students - İnaltekin, Ayşe; Acar, Tuğçe Nur; Akan, Zehra; Altunay, Selin; Akbal, Elif; Akel, Yıldız; Acar, Zeliha; Açıkgöz, Mehmet; Akan, Azat; Akça, Doğa Çağın; Altunöz, Gizem; Altunsoy, Aysu Duygu; et al. (Scientific Reports in Medicine, 2025)
Tek Sağlık kavramı insan, hayvan ve çevre sağlığını birlikte değerlendiren bir yaklaşımdır ve önemi giderek daha fazla kabul görmektedir. İklim değişikliği Tek Sağlık kavramıyla ilişkilidir ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu konuların, özellikle gençler arasında farkındalığı çok önemlidir. Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin Tek Sağlık kavramı hakkındaki bilgilerini ve iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Kesitsel araştırma, Eylül 2024'te Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Çalışmanın evrenini Çukurova Üniversitesi öğrencileri oluşturdu ve araştırmaya 217 öğrenci katıldı. Veri toplama formu sosyodemografik bilgiler, Tek Sağlık kavramı ve küresel iklim değişikliği ile ilgili sorular ve Küresel İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği'ni (GCCAS) içeriyordu.Öğrencilerin yaş ortalaması 23.02±3.94 yıldı. Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin %53.5'i Tek Sağlık kavramı hakkında kendilerini bilgisiz olarak görüyordu. Tıp fakültesi öğrencileri ile diğer fakültelerden gelen öğrenciler arasında Tek Sağlık yaklaşımına ilişkin kendi değerlendirmelerine göre bilgileri ve küresel iklim değişikliğine ilişkin farkındalıkları açısından anlamlı bir fark yoktu. Öğrencilerin küresel iklim değişikliğine ilişkin farkındalıkları orta düzeyde bulundu. Doğal ve beşeri çevre ve enerji tüketimiyle ilgili alt boyutlara ilişkin farkındalıkları yüksek, küresel örgütler, anlaşmalar ve iklim değişikliğinin nedenlerine ilişkin farkındalıkları ise orta düzeydeydi. Lisans eğitiminde, özellikle tıp eğitiminde, Tek Sağlık yaklaşımı ve küresel iklim değişikliği konusunda eksiklikler olduğu söylenebilir. Lisans müfredatlarında Tek Sağlık ve iklim değişikliği konularına daha fazla vurgu yapılmasını öneriyoruz.